Ung dansk fotografi '22

© Nina Sikkersoq, Assigiippugut, 2018
  • Aysha Amin
  • Jupiter Child
  • Nina Sikkersoq
  • Mike Spooner
  • Ida Dorthea Thorrud

Den årligt tilbagevendende udstilling Ung dansk fotografi har siden 1998 givet et kvalificeret bud på nye talenter og tendenser på den danske fotokunstscene. Årets udstilling rejser bl.a. spørgsmål om identiteter, begær og solidaritet og om hvorvidt vi overhovedet kan forstå verden uden fotografiet? Og hvor kan vi skjule os i en verden fuld af kameraer?

Ung dansk fotografi ’22 undersøger og rejser spørgsmål om kamerateknologien og dens betydning for vores liv. Hvad betyder det, at vi har et kamera i lommen og i hånden i alle vores vågne (og måske også sovende) timer? Og hvem kigger egentlig på hvem i et overvågningssamfund og på de sociale medier? Kan vi overhovedet tale om grænser mellem dokumentation, fiktion og performance i dag, hvor kameraet er allestedsnærværende 24 timer i døgnet – i din lomme og på gaden?

Kunstnerne på dette års udgave af Ung dansk fotografi ’22 vender kameraet væk fra sig selv og tager fotografiets teknologi ud af hænderne på de kontrollerende, overvågende instanser i samfundet. 

Kameraet, hvor direkte eller indirekte det end er i værkerne, bliver et redskab til undersøgelse af noget der kunne være virkeligheden anno 2022: at der måske ikke findes nogen decideret grænse mellem dokumentation og performance, som i Mike Spooners musikvideoer for hip-hop-gruppen Shooter Gang. Og som den grønlandsk-danske Nina Sikkersoqs portrætter af sin fader. 

De deltagende kunstnere anvender på forskellig vis kameraet eller allerede eksisterende fotografier og arkivmateriale til at undersøge og skildre virkeligheden med udgangspunkt i deres egne personlige relationer og private sfærer som i de intime portrætter af Ida Dorthea Thorruds såkaldte muse, Lully. Eller med udgangspunkt i emner som samfund, historie eller kultur. Som når Jupiter Child anvender et arkivmateriale af pressebilleder fra blandt andet borgerkrigen i Mozambique, landet som kunstneren er født i. Og når Aysha Amin tager udgangspunkt i nedrivningen af lejlighedskomplekser i Gellerup og spørger til solidaritet i samfundet.

Sammen understreger udstillingens værker at det, i en tid hvor kameraet er allestedsnærværende, måske er vigtigere end nogensinde at tage kærligt og kunstnerisk ejerskab over det fotografiske billede.

Om årets kurator
Mathias Kryger (f. 1977) har blandt andet kurateret udstillingerne William Forsythe in the Company of Others (2015) og Ovartaci & Galskabens Kunst (2017) på Kunsthal Charlottenborg og lavede udstillings– og podcast-projekterne A Painter of our Time (med Andreas Führer og Rhea Dall) i 2020 på Institut Funder Bakke om CIA’s indflydelse på kunsten i Norden under Den Kolde Krig samt Psychopathia Sexualis på Overgaden i 2021, der blandt andet søgte at spore kunstneriske udslag af aids-epidemien i Danmark. Mathias Kryger har desuden arbejdet som performancekunstner, været popsanger og var i 2019 vært på en tv-serie om relationen mellem kunst og økonomi, Makværk eller Mestervæk for Danmarks Radio og har siden 2015 arbejdet som kunstanmelder på dagbladet Politiken.

Eventprogram:
Fernisering: Udstillingen åbner den 4. november kl. 17-19, hvor der er gratis adgang for alle. Udstillingen åbnes af Mathias Kryger og kunstnerne vil være tilstede. 

FotoForum: Artist talk Ung dansk Fotografi ‘22
I forbindelse med udstillingen afholdes en artist talk med de deltagende kunstnere, modereret af Mathias Kryger. Her kan du høre mere om kunstnerne og værkerne i udstillingen. Tidspunkt: 24. november kl. 17.00-18.30.

Mød kuratoren til en omvisning i udstillingen
Mathias Kryger viser rundt i udstillingen og fortæller om værkerne og om idéerne bag udstillingen. Tidspunkt: 10. november og 8. december kl. 17-17.30.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. FotoForum er støttet af DJ:Fotograferne.

Tags til udstillingen: #ungdanskfotografi22
  #youngdanishphotography22


Foto: © Nina Sikkersoq, Assigiippugut, 2018

Se udstillingskataloget her

Udstillingen er gjort muligt ved støtte fra: Københavns Kommune, Statens Kunstfond, DGI Byen & DJ:Fotograferne.

  • Køebnhavn Kommune logo
  • Statens Kunstfond logo
  • Logo for Dgi Byen
  • Logo for DJ:Fotograferne